Wednesday, May 27, 2009

Kita Akan Lebih Banyak Menerima Jika Kita Memberi Bukan Untuk Menerima!

Satu

Sebuah buku yang covernya kehijauan itu terus langsung menarik perhatian saya sewaktu mula-mula masuk ke MPH Alamanda. Saya lihat tajuknya. Oh, mungkin tak berapa sesuai untuk saya baca. Saya lihat sinopsisnya. Saya selak sekali imbas beberapa helaian. Nampak macam menarik juga dengan anekdot-anekdot penceritaan yang tidak terlalu wordy. Akhirnya, saya beli juga buku hasil tulisan Ustaz Pahrol Md. Juoi yang terkenal dengan lirik-lirik nasyidnya itu, dengan sokongan dari ofismet walaupun ongkos di purse agak kering di hujung-hujung bulan :D


Saya berusaha menghabiskan pembacaannya dalam masa sehari Sabtu. Dan ternyata ia sangat bagus untuk dibaca oleh sesiapa saja, tanpa melibatkan gender exception. Penceritaan yang beliau garapkan hasil pengalamannya mungkin sebahagiannya telah terjadi kepada saya, dan mungkin sebahagian yang lain akan terjadi kepada saya, yang mana setiap satunya mempunyai nilai atau mesej dari Tuhan buat kita yang mahu memikirkannya.

Dalam banyak-banyak penceritaan nota yang beliau sampaikan, satu nilai yang sangat terkesan di hati saya adalah kita akan lebih banyak menerima jika kita memberi bukan untuk menerima! Benarlah kata pepatah, ‘tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima’..

Dua

Kebaikan perlu dilakukan dengan niat dan hati yang ikhlas, dengan harapan agar Allah meredhai amalan yang dilakukan. Bukan pada nilaian pahala yang diganjarkan bakal menjamin seseorang masuk syurga, melainkan ianya seiring dengan redha dariNya. Kita akan lebih banyak menerima jika kita memberi bukan untuk menerima!

Tiga

Allah sudah menetapkan kehidupan hamba-hambaNya di muka bumi ini sejak azali lagi. Sebahagiannya merasai kehidupan mewah dan sederhana, manakala sebahagian yang lain menempuhi kehidupan serba kekurangan. Jika pada hari ini rezeki yang diperolehi lebih daripada mencukupi, janganlah sorok-sorokkan tangan kananmu daripada menghulur sedikit rezeki yang Allah pinjamkan kepada yang bernasib baik kepada mereka yang memerlukan. Tidak perlu ada perasaan harta yang ada makin berkurang sedangkan hakikat sebenarnya ialah harta itu milikNya jua. Kita akan lebih banyak menerima jika kita memberi bukan untuk menerima!

:D

1 comment:

Sabrina said...

Sab tgh blog-hopping, bukak satu2 blog yg sab pernah follow dulu... rata-ratanya semua mcm dah stop blogging... =(

now sab dah lupa siapa nama empunya blog ni..

sab yakin kita dulu satu sekolah kan? sbb blog sab ade dalam senarai samura awak.. hihi.

siapa nama ya? hawa ke? boleh kita berkenalan semula? hihihi
tulislah lagi... sab suka post2 dalam ni bila baca semula..

anyway, blog url sab dah berubah tau. dah tak gabung dgn nama arwah suami.
bubblysabrina.blogspot.my

ok bye. semoga awak sejahtera di mana pun berada.
assalamualaikum. =)